Una gran notícia a Girona: Una recerca química de la UdG a la revista “Nature”

En les darreres setmanes la millor notícia per Girona  havia estat, sens dubte, la nova edició de Temporada Alta d’enguany. Aquesta serà una edició de qualitat impressionant de la que ja aniré parlant en aquest blog en properes notes. Avui, el “Diari de Girona” destaca com a “tema del dia” (i cal felicitar el “Diari” per fer-ho) la que, per mi, és una de les millors notícies d’aquests darrers temps a la ciutat. La importància dela recerca que porta a terme un equip de químics de la UdG en el camp de l’energia sostenible ha fet que els seus resultats els publiqui una revista del grup “Nature”.

Els que varen seguir la meva campanya electoral saben que, per mi, la nostra ciutat hauria d’apostar molt fort per la ciència i la innovació i arribar a fer-ne un element clau de la nostra marca de ciutat. Jo voldria que Girona s’unís a la xarxa de “ciutats de la ciència i la innovació”.  En aquests dies en què des de la política anem comunicant mediocritat, veure que hi ha aquesta ciutat equips de recerca com aquest és una excel.lent notícia.

Químics de la UdG utilitzen catalitzadors de ferro per obtenir oxigen a partir de l´aigua

Obren una via per desenvolupar tecnologies en el camp de les energies sostenibles

Un equip d’investigadors del Departament de Química de la Universitat de Girona ha realitzat una troballa molt important en l’àmbit de les energies sostenibles, ja que ha aconseguit un dels seus objectius: obrir una via per al desenvolupament de noves tecnologies que facin la fotosíntesi de manera artificial. La recerca ha estat liderada pels doctors Julio Lloret i Miquel Costas i es publica a la revista “Nature”.

GIRONA | ACN/DDG Un equip de científics de la Universitat de Girona (UdG) ha aconseguit obtenir energia a partir de l’aigua, el ferro i la llum solar. Mitjançant el ferro i a través de la llum solar, els investigadors han aconseguit trencar molècules d’aigua i separar-ne l’oxigen de l’hidrogen, que s’utilitza com a combustible. La investigació ha demostrat que el ferro -un metall abundant, barat i no tòxic- actua com a catalitzador (és a dir, una substància que accelera la reacció química però que no es consumeix durant el procés) i aquesta és la principal aportació del treball.
L’equip de químics de la Universitat de Girona que han fet aquesta troballa estan liderats pels doctors Julio Lloret i Miquel Costas. El resultat d’aquesta recerca realitzada a Girona es publicarà ara en l’edició en paper de la revista Nature Chemistry.

Reduir el canvi climàtic
Substituir el petroli per fonts d’energia renovables que no emetin CO2 és un dels objectius amb l’objectiu d’aconseguir reduir el canvi climàtic. La font d’energia més abundant i neta i, per tant, la que resulta més convenient, és la llum solar. Per aquest motiu, un dels somnis de la ciència moderna és el de poder imitar les plantes, que transformen la llum solar en energia química mitjançant la fotosíntesi.
Amb aquesta finalitat, una de les branques més actives de la recerca química se centra en l’actualitat a buscar catalitzadors de metall no tòxics que facin servir la llum del sol per convertir l’aigua en energia. És a dir, que mitjançant l’acció d’aquests metalls, les molècules de l’aigua se separin, i es pugui aïllar l’oxigen de l’hidrogen, que s’utilitza com a combustible.
Fer servir aigua a l’hora de portar a terme aquest procés té una raó de ser: es tracta d’un recurs abundant i econòmic. I és que l’hidrogen, al nostre planeta, no es troba de manera aïllada, sinó que sempre forma molècules combinant-se amb altres elements químics.
A més, a diferència dels fuels (com el petroli o el gas natural) l’aigua no contamina i és sostenible. Això s’explica perquè, quan l’hidrogen s’envia a l’atmosfera després de ser consumit, s’ajunta amb l’oxigen i crea aigua. Una aigua que, al mateix temps, servirà per poder tornar a aïllar l’hidrogen i fer-lo servir com a combustible. Així, el cicle es tanca.
Per tal d’aconseguir hidrogen, la reacció comporta trencar la molècula d’aigua amb l’objectiu de separar l’hidrogen de l’oxigen. Una part d’aquest procés -la formació de l’oxigen- és realment difícil i representa el problema clau d’aquesta tecnologia.
Per aconseguir-ho, cal un catalitzador; és a dir, una substància química que faciliti i acceleri la reacció, però que durant aquesta no es consumeixi. Actualment, però, els únics catalitzadors eficients estan basats en metalls pesats molt tòxics i cars, com l’Iridi o el Ruteni. Per tant, no són adients per a un ús a gran escala.

El ferro com a catalitzador
Ara, però, un equip integrat per científics de la Universitat de Girona ha demostrat que el ferro també és adequat a l’hora d’obtenir energia. El grup de Química Bioinorgànica i Supramolecular (QBIS) del Departament de Química de la universitat gironina ha aconseguit generar oxigen -i hidrogen- a partir de l’aigua mitjançant l’ús d’aquest metall (que és abundant, barat i no tòxic).
Aquest treball científic obre una via particularment atractiva per desenvolupar noves tecnologies que permetin fer la fotosíntesi de manera artificial, un dels objectius en el camp de les energies sostenibles. Actualment, els investigadors de la UdG estan estudiant de quina manera es pot acoblar aquesta química a sistemes que siguin capaços de capturar la llum solar.
El grup de científics que ha promogut aquesta recerca està integrat pels doctors Julio Lloret, Miquel Costas i Laura Gómez i també compta amb els estudiants de doctorat Zoel Codolà i Isaac García-Bosch. Aquest equip de químics també ha comptat amb la col·laboració de l’enginyer Juan José Pla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *