Per a què han de servir els plens?

foto ple

La llei atorga als Plens municipals diverses funcions que van des del control i fiscalització dels òrgans de govern fins al vistiplau als projectes d’obres i serveis; passant per l’aprovació dels pressupostos anuals o les ordenances municipals, o també el debat i adopció, si s’escau, de les propostes de resolució presentades pels diferents grups a través de mocions. Un Ple municipal ha de debatre qüestions municipals, o que afectin directament el municipi. Aquest és l’esperit del Ple. Ho és perquè hi podem decidir sobre propostes del govern o intentar “moure” el govern (d’aquí ve la paraula moció) en allò que com a institució municipal podem fer. El debat essencial ha de versar sobre com i de quina forma s’administren i defensen els interessos i els recursos, també els intangibles, de la ciutat i de l’Ajuntament en benefici de tots. La regulació ?prevista dels Plens, les normes de funcionament d’aquests estan pensades amb aquesta finalitat.

En canvi des dels Plens de l’Ajuntament no podem decidir sobre les competències del Parlament de Catalunya o del Congrés de Diputats espanyol o el Senat, ni menys d’altres temes d’altres àmbits. El tractament de temes sobre els quals no tenim capacitat de decisió, per interessants que siguin, ha de limitar-se en els Plens. Hi ha altres espais molt més adequats per fer-ho. Es pot debatre en actes públics, als mitjans de comunicació i, per descomptat, decidir a les cambres legislatives competents. Però no al Ple municipal, que és el lloc on hauríem de parlar de Girona, dels gironins i gironines i dels seus problemes.

La dinàmica creixent en aquest període municipal de tractar temes sobre els quals no tenim competència ens ha dut ara a haver de dividir un Ple en dues sessions perquè, d’altra manera, hauria tingut una durada insostenible -com ja hem tingut moltes vegades amb sessions de 7 hores o més-. Celebrarem un Ple extraordinari expressament per debatre fins a 13 mocions, moltes de les quals sense relació directa amb el que l’Ajuntament pot fer. Moltes de les votacions que farem no tindran cap efecte sobre la vida dels nostres conciutadans , que ens han posat a l’Ajuntament per ocupar-nos de la ciutat i dels gironins i gironines.

Com a cap de l’oposició, he afirmat en públic i en privat que aquest no és el camí. No ho és perquè devalua la institució, desvirtua el Ple i ens resta credibilitat, com a representants públics, davant de la ciutadania de Girona.

No dic que als Plens ens haguem de dedicar a la gestió, en el sentit més tècnic de la paraula. Al contrari, els Plens són òrgans polítics on hem de fer política, política en majúscules, acció i decisió en pro de Girona traduint els accents polítics que representem en acció municipal. Crec que per fer posicionaments públics i expressar opinió hi ha altres sistemes molt millors i que no tenen cost per l’erari municipal. En cas contrari, acabem contribuint, sense voler-ho, potser, a la frivolització d’alguns debats molt importants i a haver de convocar plens, per discutir temes sobre els quals l’Ajuntament poca cosa pot fer.

Article publicat a Diari de Girona el 16 de juny de 2014.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *