L’ofici de cadascú, i Liberpress Girona

teatre municipal blog

El teló estava a punt d’aixecar-se, al Teatre Municipal de Girona, el cap de setmana passat, poc abans de començar-se la representació de “Joan Maragall: La llei d’amor”, en el marc del Festival “Temporada Alta” d’enguany. En aquest espectacle de Joan Ollé, el públic té ocasió de conèixer, a més de la poesia de Joan Maragall, la seva magnífica prosa. Per exemple aquest fragment de “Elogi del viure”:

Estima el teu ofici, la teva vocació, la teva estrella, allò pel qual serveixes, allò en el qual et sents un entre els homes. Esforça’t en la teva tasca com si de cada detall que penses, de cada mot que dius, de cada peça que hi poses, de cada cop del teu martell, en depengués la salvació de la humanitat. Car en depèn, creu-me. Si oblidat de tu mateix fas tot el que pots en el teu treball, fas més que un emperador que regís automàticament els seus estats; fas més que el qui inventa teories universals només per satisfer la seva vanitat, fas més que el polític, que l’agitador, que el qui governa. Pots negligir tot això i l’adobament del món. El món s’arreglaria bé tot sol, només que tothom fes el seu deure amb amor a casa seva”.

Sentint-lo vaig pensar en el darrer llibre que he llegit de Richard Sennet, “El artesano”. També vaig pensar en Sennet, en el seu llibre “El respeto a l’entrega d’enguany dels Premis Liberpress Girona, aquest petit miracle que en Carles McCragh i la seva dona fan cada any a Girona.

liberpress grup blog

Hi vaig anar amb el meu bon amic Jorge Barudy, que es va entusiasmar amb aquesta iniciativa tan irrepetible de reconeixement dels millors valors de l’humanisme arreu del mon.  Com deia ACN ” El fotògraf moldau Igor Kostin i el periodista català Tomàs Alcoverro són els guanyadors del Premi LiberPress 2010. L’associació LiberPress ha decidit guardonar a Kostin -autor de les úniques fotografies que hi ha sobre la catàstrofe a Txernòbil- per la seva ‘valentia’ i a Alcoverro -corresponsal a l’Orient Mitjà de La Vanguardia- per la seva ‘obra a cavall de l’Orient i l’Occident.  A més d’aquests premis, l’associació ha guardonat en la categoria ‘Memorial’ la població civil de Marjayoun morta a la guerra del Líban el 2006. En la categoria premi Catalunya, l’associació ha optat per premiar la francesa Maria Nowak, per la seva ajuda a persones amb problemes econòmics i amb poques oportunitats laborals. En relació a la resta de guardonats, l’escriptor basc Ramiro Pinilla és el premiat en la categoria Literatura, Claude Martí en la de Cançó, Leonard Mlodinow en la de Camins, l’Associació libanesa Amel en la categoria Asssociació i el centre Buñuel de Calanda –dedicat al cineasta Luís Buñuel, a la de Cinema.”. L’acte de lliurament va esser tan entranyable i emocionant com cada any, especialment quan varem poder veure les imatges de José Antonio Labordeta i cantar el seu “Himne a la llibertat” (“Habrá un dia en que todos….”) . Això … un petit miracle cada any a Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *