Ciutats elegants

El Diari de Girona ha publicat avui una crònica de l’acte que vàrem fer ahir a la UdG, en què es recullen algunes de les bones idees que ahir varen poder-se escoltar a la Sala de graus de la Facultat de Lletres .

Us el reprodueixo tot seguit, pel seu interès:

Elegàncies, alcaldismes i bicicletes

Pia Bosch dialoga sobre educació i cultura a la Facultat de Lletres

«Diàleg» a la Universitat: Bosch, Gabilondo i Elorza durant l’acte | Aniol Resclosa

La candidata del PSC a l’alcaldia de Girona conversa amb el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, i l’alcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, sobre el model de ciutat del futur que necessàriament ha de potenciar la participació ciutadana, la convivència amb els puntals de l’educació i la cultura com a elements clau.

TAPI CARRERAS Convivència, participació, cultura i educació i diàleg. Van ser la paraules que més es van sentir ahir al migdia a la sala de graus de la facultat de Lletres de la UdG. Hi eren presents l’actual batlle de Sant Sebastià, Odón Elorza, el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, i la cap de llista del PSC a Girona, Pia Bosch, en el primer dels diàlegs que l’alcaldable socialista ha organitzat durant la precampanya. Van seguir la conversa un centenar de persones que també van poder fer les seves pròpies preguntes.

Es parlava d’educació i cultura com a eines clau per aconseguir una ciutat d’èxit però el diàleg va eixamplar-se a un seguit d’elements que necessàriament han d’acompanyar-los perquè la ciutat no es quedi enrere. Gabilondo va arrencar recordant que el diàleg era vital per a l’educació i per les ciutats i els seus ciutadans tot apuntant que «la mida real d’una ciutat és tan gran com la paraula d’un». Olorza va afegir que els ciutadans han de participar activament en les decisions que es prenguin. Pia Bosch va fer una crida a evitar la «temptació apolítica» que al seu parer només beneficia els que tenen poder sense passar per la política. I per fer-ho, va incidir que cal un lideratge, des de l’Ajuntament però cal implicar i convidar els ciutadans.

El ministre també va afirmar que les ciutats amb èxit són les «elegants», no perquè estiguin «impecables» sinó perquè han treballat durant anys per construir i il·luminar les ciutats, unes ciutats que ja existien però que s’han recreat”. Això sí, per fer-ho cal que els alcaldes tinguin «idees i molt bones».

De fet, el diàleg era entre una persona que exerceix d’alcalde, un ministre que voldria ser-ho i una candidata que aspira a ser-ho. Gabilondo havia arrencat positivitzant la figura d’un alcalde. Al seu parer exercir com a màxima autoritat local té més vàlua que el càrrec de ministre per tot el que representa la proximitat. Elorza, però, amb ironia, li va replicar que no és fàcil perquè s’ha de mantenir un comportament exquisit: «A les cruïlles em quedo esperant que el semàfor es posi verd i molts cops acabo sol. De vegades, s’hi queda una persona a l’altre costat de carrer, potser per compassió». I un altre exemple: «Quan vaig en bicicleta he de vigilar de no anar massa ràpid i que no se’m creui cap vianant». I és que com va apuntar Bosch, Girona té una llarga trajectòria com a ciutat educadora tot reafirmant que «tot el que passa a una ciutat té valor educatiu o deseducatiu. El sistema públic de bicicletes de lloger es pot fer seguint un model educatiu o no. S’ha de saber administrar l’espai públic i la gestió de conflictes».

Abans d’iniciar l’acte, una quinzena de joves del SEPC va fer un acte de protesta contra les retallades i també contra la manca d’aparcament a l’entorn de la Universitat. El degà, Joan Ferrer, tot cridant va intentar fer fora els concentrats tot assegurant que «aquí mano jo» mentre els joves recordaven que ells també són part de la Universitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *