Benvingut el debat públic i obert

NOTA PUBLICADA EL 3-10-2013

Des que l’equip de govern ens va manifestar el seu interès en adquirir la col·lecció d’art Rafael Santos Torroella, el grup socialista a l’Ajuntament de Girona va apostar per obrir el debat a la ciutadania. A banda de plantejar molts interrogants que aquests dies he traslladat en aquest bloc i en articles d’opinió publicats a la premsa, el nostre grup ha realitzat altres accions per tenir informació al voltant d’aquesta qüestió.

Una d’aquestes accions ha estat presentar una moció, juntament amb el grup municipal del PPC, que caldrà debatre en el pròxim ple municipal, per la creació d’una comissió informativa especial que dictamini sobre la possibilitat i idoneïtat d’adquirir la Col·lecció d’Art Rafael i Maria Teresa Santos Torroella i l’acceptació de la donació de l’Arxiu i Biblioteca Rafael Santos Torroella. Volem que aquesta comissió sigui de caràcter públic, admetent la presència de ciutadans i ciutadanes i de mitjans de comunicació, que la composin representants de tots els grups municipals, que estigui assistida per tècnics municipals de les àrees de cultura, patrimoni, turisme i economia, i que pugui sol·licitar la compareixença de tècnics externs i/o l’emissió d’informes d’experts a entitats preferentment públiques de reconegut prestigi en els àmbits que ens ocupen. Confiem que aquesta moció s’aprovi i ben aviat es posi en marxa aquesta comissió informativa especial que ens permeti tenir respostes dels nombrosos interrogants que ens suscita aquesta possible adquisició.

IMG_2497El grup socialista també ha estat pioner en obrir el debat a la ciutadania organitzant un acte obert a tothom. En el marc del cicle ‘DiàlegsxGirona’ aquest dimarts vam tenir l’oportunitat de debatre aquesta qüestió amb 4 experts en art de diferents àmbits que van tenir ocasió de debatre amb un nombrós públic assistent. Aprofito per agrair des d’aquí als dialogants Josep M. Trullén, director del Museu Frederic Marès de Barcelona, Lluïsa Faxedas, professora d’història de l’art contemporania a la UdG, Josep Playà, periodista, i Eudald Camps, crític d’art, i a tot el públic assistent que participessin en aquest enriquidor debat.

La crònica d’aquest acte l’hem difós en forma de nota de premsa que comparteixo aquí amb tots aquells que en tingueu interès. Ben aviat també diposarem del vídeo enregistrat d’aquests ‘DiàlegsxGirona’ que posarem a diposició pública per a totes aquelles persones que no van poder assistir  a l’acte.

Tanmateix us recomano la lectura de les cròniques que va fer el periodistes Laura Fanals per al Diari de Girona i Dani Vilà a El Punt Avui. Aquí teniu els enllaços.

Diari de Girona “Llums i ombres de la col·lecció Santos Torroella”

El Punt Avui “Reclamen un projecte global per al fons Santos Torroella”

NOTA DE PREMSA GRUP MUNICIPAL DEL PSC A L’AJUNTAMENT DE GIRONA

Els ‘Diàlegs x Girona’ conclouen que Girona necessita un projecte global d’art contemporani

 Josep M. Trullén, director del Museu Frederic Marès de Barcelona, Lluïsa Faxedas, professora d’història de l’art contemporani a la UdG, Josep Playà, periodista, i Eudald Camps, crític d’art han dialogat avui públicament sobre els reptes de l’art contemporani a Girona en el marc d’una nova edició del cicle ‘Diàlegs x Girona’. Amb la pregunta “Girona ha d’adquirir la col·lecció Santos Torroella?’ el debat ha comptat amb un nombrós públic que ha pogut plantejar preguntes als dialogants i fer reflexions al voltant del tema.

La 16a edició dels ‘Diàlegs x Girona’ va debatre aquest dimarts 1 d’octubre sobre els reptes de l’art contemporani a la ciutat de Girona i sobre la idoneïtat que l’Ajuntament adquireixi la col·lecció d’art Santos Torroella amb la presència de gairebé un centenar de persones: ciutadans, representants d’associacions, artistes, agents culturals, tècnics municipals i membres dela comunitat acadèmica de la UdG.

GIRONA NECESSITA UN PROJECTE GLOBAL D’ART CONTEMPORANI

IMG_2473En la primera part dels ‘Diàlegs x Girona’ els dialogants convidats van fer una intervenció inicial i tots van coincidir en dues reflexions. De manera destacada Josep M. Trullén, director del Museu Frederic Marès de Barcelona, Lluïsa Faxedas, professora d’història de l’art de la UdG, Josep Playà, periodista, i Eudald Camps, crític d’art, va remarcar que la ciutat de Girona necessita un projecte global per projectar el seu art contemporani i per poder exposar els fons que en aquests moments no s’exposen i estan guardats. Lluïsa Faxedas va puntualitzar que la compra de la col·lecció Santos Torroella no té cap projecte que l’acompanyi i que “destinar recursos a col·leccions com aquesta que poden lluir més, obliguen a no destinar recursos a altres projectes que també són molt importants”. Al igual que Faxedas, Josep Maria Trullén va explicar que Girona disposa en aquests moments d’un ampli fons d’art contemporani que no es pot exposar per manca d’espai als museus de la ciutat i que això fa molt necessari que “Girona sigui ambiciosa i faci un projecte de ciutat pionera en art contemporani de primer ordre i de dimensió europea”, tal com ja han fet la majoria de ciutats importants de Catalunya, va detallar el director del Museu Frederic Marès. Per la seva banda, el periodista Josep Playà va destacar el valor artístic de la col·lecció Santos Torroella i va dir que era un fons ideal per completar el fons d’art contemporani que ara mateix té la ciutat. I el crític d’art Eudald Camps va apuntar, entre altres reflexions, que “la compra d’aquest fons no resoldrà els problemes culturals de la ciutat”.

AMB EL SUPORT ECONÒMIC DE LA GENERALITAT

Tots els convidats a la taula de debat dels ‘Diàlegs x Girona’ van referir-se també a la col·lecció Santos Torroella que l’equip de govern de Girona vol adquirir per valor de 3,9 milions d’euros. Lluïsa Faxedas i Josep M. Trullén va coincidir en què la Generalitat hauria de participar econòmicament en la compra d’aquest fons, si es decideix que l’adquisició és adient per a la ciutat. Per la seva banda, la moderadora del debat, Pia Bosch, Cap de l’Oposició a l’Ajuntament de Girona, va fer constar que el conveni de compra venta que hi ha damunt la taula per adquirir aquesta col·lecció inclou un punt on es deixa constar que no es lliurarà el fons fins que l’espai de la Casa Pastors estigui a punt per exposar-lo. És per això que segons la portaveu del grup socialista a l’Ajuntament de Girona, en realitat la ciutat hauria de fer una inversió d’un 10 o 12 milions d’euros, 4 milions per adquirir la col·lecció i la resta per adequar la Casa Pastors i fer un projecte de museïtzació. “Si la Generalitat dóna suport a l’Ajuntament que hi participi econòmicament” va puntualitzar Bosch.

DEBAT OBERT AMB EL PÚBLIC

L’acte també va comptar amb la participació del públic assistents que va prendre la paraula en la segona part del debat. Entre les nombroses intervencions del públic destaca la intervenció de la degana de la Facultat de Turisme de la UdG que va demanar un pla estratègic de turisme per a la ciutat. També va fer la seva reflexió l’artista Josep Niebla que va mostrar-se contrari a la compra de col·leccions en bloc i també va intervenir el president de l’Associació Girona Avança, Toni Vallory, mostrant l’interès de l’entitat perquè l’Ajuntament adquireixi la col·lecció Santos Torroella i informant que des del sector hostaler de Girona hi ha voluntat de participar econòmicament en aquesta compra. Un ciutadà també va enllaçar el debat amb la situació social que s’està vivint i va traslladar a la resta de públic que “comprar una col·lecció de gairebé 4 milions d’euros en aquests moments de tanta necessitat és una barbaritat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *